Metamorphosis, 1985

Metamorphosis, 1985

 

Premiär: Maj, 1985

Regi: Paul Dodwell
Bearbetning: Steven Berkoff

Skådespelare: Andrew Durant, Maria Stefansson, Eva Wendt, Petter Barwe m fl

 

Kafkas novell Förvandlingen

(Se Förvandlingen, 1970)

 

Steven Berkoffs Metamorphosis

Sedan Redogörelse framlagd för en akademi framförts på svenska 1974 av Åke Hellberg hade den vid åttiotalets mitt satts upp åtskilliga gånger. Och fler skulle det bli. Däremot hade Edwalls Förvandlingen inte fått någon efterföljare. Som trendsättare skulle Edwall under nittiotalet bli betydligt lyckosammare med sin dramatisering av Blumfeld, en gammal ungkarl, som han kallade Bättre utan hund.

En av orsakerna till att teaterns konstnärer undvek Förvandlingen är säkerligen dess krav på att man tar ställning till hur insekten visuellt ska utformas: människo- eller insektsliknande? I Storbritannien experimenterade skådespelaren, regissören och dramatikern Steven Berkoff (f. 1937) med en lösning som så småningom skulle inspirera även svenska scenkonstnärer (Se Förvandlingen, 1994 och 2006). Berkoffs bearbetning av Förvandlingen hade urpremiär 1969. Pjäsen spelades då i hans egen regi och med honom själv i huvudrollen på Round House i London. I Berkoffs Metamorphosis hade insekten mänsklig gestalt och var hela tiden närvarande på scenen, där han klättrade omkring i en geometrisk byggnadsställning som påminde om en skulptur av en jättelik insekt. Föreställningen var mycket fysisk och krävde stor akrobatisk skicklighet av sin huvudrollsinnehavare. Sedermera har bland andra dansaren Michail Barysjnikov gjort rollen som Gregor Samsa.

 

Steven Berkoff

Steven Berkoff


Gästspel på engelska

Berkoffs dramatisering nådde Sverige i maj 1985, då tre unga svenska skådespelare gästspelade med Metamorphosis på Victoria i Malmö. Till vardags gick de tre ungdomarna, Maria Stefansson, Eva Wendt och Petter Barwe, på The Drama Studio i London. Men nu hade de tagit med sig några av sina engelska kurskamrater till Sverige för att framföra pjäsen på engelska.

Föreställningen spelades under en vecka och fick en uppskattande recension i Sydsvenska Dagbladet, där Karl Steinick skrev att det hela var ”skickligt gjort” och att pjäsen var ”väl lämpad att spela för en icke-engelsk publik”.

En brittisk teveproduktion av Berkoffs Metamorphosis från 1987 sändes också i Sveriges television i juli 1991. I teveversionen spelade Berkoff själv fadern, medan Tim Roth (f. 1961) gjorde Gregor Samsa. För regin svarade Jim Goddard.