Förvandlingen / The Maze, 2015

Förvandlingen – The Maze, 2015

Premiär: 18 september 2015

Regi: Joseph Sturdy
Bearbetning: Joseph Sturdy

Medverkande danskonstnärer: 
Laura Lamy, Tristan Roubillard, Malcom Sutherland, Eva Kolarova, Jens Rosén

Kafkas novell Förvandlingen

(Se Förvandlingen, 1970)

Gregor Samsa dansar

1981 gjorde Pantominteatern Kafkas roman Processen som ordlös föreställning. Därefter dröjde det ända till 2015 innan någon annan ensemble gjorde något motsvarande. Då satte den brittiske koreografen Joseph Sturdy upp Förvandlingen som dansföreställning i samarbete med Uppsalaensemblen Focus Dance och Dans i Nord. Uppsättningen som Sturdy kallade Förvandlingen – The Maze hade premiär i Arvidsjaur den 18 september 2015 och spelades därefter även i Piteå, Boden, Haparanda, Luleå, Kalix, Älvsbyn, Kiruna och Uppsala.

Efter premiären på Förvandlingen – The Maze skrev dagstidningen Norran att ”publiken fick uppleva både vacker dans och vemod” under föreställningen. Dansversionen av Förvandlingen uppmärksammades av Svt nyheter i Uppsala som gjorde en intervju med Joseph Sturdy och dansaren Jens Rosén inför föreställningarna i Uppsala. Sturdy sa då att:

Man får väldigt mycket rörelse i Kafkas litteratur, det är nästan koreografiskt. Sedan får man alltid läsa väldigt mycket mellan raderna när det gäller Kafka, där man får fylla i själv.

Svt framhöll att Kafkas novell har tolkats på åtskilliga sätt men att de flesta är överens om att kärnan i berättelsen är upplevelser av utanförskap. Och Rosén tillade:

Det är ett tema som är högst aktuellt idag, med tanke på alla flyktingströmmar i Europa.”