Redogörelse framlagd för en akademi, 1975 (b)

Redogörelse framlagd för en akademi, 1975 (b)

 

Premiär: 20 september 1975

Regi: Ragnar Sörman
Översättning: Bengt Chambert
Scenografi: Charlie Hellberg

Konstnären: Rolf Nordström

 

 

Kafkas novell Redogörelse framlagd för en akademi

(Se A report to an Academy, 1969)

 

Festtalare

En av de skådespelare som såg Börje Ahlstedts och Urban Sahlins uppsättning av Redogörelse framlagd för en akademi från 1975 var Rolf Nordström (f. 1934), som vid den aktuella tidpunkten arbetade på Västeråsensemblen. Inspirerad av föreställningen utarbetade han i tillsammans med regissören Ragnar Sörman (1927–2005) en egen version av akademiföredraget, som han hösten 1975 spelade på Västerås bibliotek samt på skolor och bygdegårdar. Även Nordström och Sörman baserade monologen på Bengt Chamberts översättning. Inga betydande ändringar i texten gjordes.

Nordström kom in på scenen klädd i mycket elegant frack med lysande vit skjorta och näsduk i bröstfickan. Lackskorna glänste. På vänster kind syntes ett stort rött ärr. Den talarstol Charlie Hellberg konstruerat var nedtill försedd med spjälor och kunde också göra tjänst som bur. När apan likt en festtalare vid en Nobelmiddag stod upprätt, talade han med en mänsklig och helt naturlig stämma. Men när minnena av djungellivet emellanåt tog överhanden, hukade han sig och gnydde vilset. Nordström erinrar sig:

”Jag tyckte det var en fin text och ville försöka göra den lite annorlunda än Sahlin. Jag föreställde mig att verkan kanske skulle bli större om man spelade apan mer återhållsamt. Jag provade att spela med mask men kom fram till att det inte funkade. Till slut markerade jag endast ett mer aplikt hårfäste. För att göra apan trovärdig for jag till Eskilstunas djurpark och studerade schimpansers beteende. Jag upptäckte att de greppar ett glas utan att använda tummen för att få ett motgrepp. Detta använde jag mig sedan av på scenen, vilket många i publiken noterade och berördes av.

Pages: 1 2